DEĞİŞİM VE GELİŞİM

SORU: Gelişmeden değişmek, ya da değişmeden gelişmek mümkün müdür?


CEVAP:

USTA: Değişim yaradılışın özüdür. Gelişim içinse bir bedel ödemek lazımdır. Gelişim size okulda öğretildiği gibi bilgilen ve geliş değildir. Ruhsal gelişim için bildiklerini bir kenara koymalısın. Mesele ne kadar bilgi taşıdığın değil, ne kadar gerçeğe temas ettiğindir. Gerçekle ne kadar temas halindeysen o kadar gelişirsin. Değişim çok tehlikelidir. Yere çakılmak da bir değişimdir. Değişim her yönedir. Stabil olma durumu insanlar tarafından hep yanlış algılanmıştır. Stabil değişmeyen değildir, stabil sizin anladığınız anlamda olduğu gibi duran demektir. Bu yaşama aykırıdır. Yaşam sürekli bir değişim halindedir. Yani sen “stabil bir durumdayım” derken aslında yaşamadığını deklare etmiş oluyorsun. Stabil, benim terminolojime göre sürekli çoğalandır ya da ivme kazanarak yükselen demektir. Örnek verecek olursam; çevrene göre sen “değiştin” ama gerçekte olan sen “geliştin!”

Aynı kalmayan her şey değişimdir. Örneğin konuşmaya başladığımızdan beri önümüzde duran şu masada birçok şey değişti. Bardağın yeri değişti, kalem bir sürü şey yazdı. Fincandaki kahve bitti, bardaktaki su yarılandı vesaire. Ama ne katkısı var?

Değişim her yöne olduğu için “olumlu yönde değişti” ya da “olumsuz yönde değişti” diye tanımlanır.

Gelişim zaten olumludur.  Diyelim ki doktorsun. Sana hastanın durumu sorulduğunda “değişiyor” demezsin. “Olumlu yönde değişiyor” dersin. Ya da “gelişme var” dersin.  Değişiyor dersen ölmek üzere olması da muhtemeldir, iyileşmek üzere olması da muhtemeldir!

İlerleme dediğin şey de değişim gibidir. Her yöne olması mümkündür. Diyelim ki yine doktorsun, “Hastanın durumu nasıl?” sorusuna ilerliyor diyemezsin. Hastalık mı ilerliyor yoksa sağlık durumu iyiye mi gidiyor anlaşılamaz.

Sorunun öz haline gelirsek, gelişmeden değişmek kesinlikle mümkündür ama değişmeden gelişmek mümkün değildir. Umarım bu cevap senin işine yarayacaktır.