USTAYI ANLAMAK

SORU: Usta görüyorum ki anlattıklarını biz çok farklı algılayabiliyoruz. Sen bir şey anlattığında biz konuyu çok başka anlıyoruz. Bunun sebebi nedir?


CEVAP:

USTA: Bunun temelde iki sebebi vardır.

Birincisi ve en yaygın olanı; Usta’ya bir şey sorduğun zaman sadece yüzeysel bir merakla bir iletişime geçmek istiyorsundur. Bu durumda, sorduğun sorunun ve alacağın cevabın pek bir önemi yoktur. Sadece Usta ile bir diyalog halinde olmaktır derdin. Hal böyle olunca, tabii ki cevabın sadece birkaç kelimesi aklında ya kalır ya kalmaz. Ben sana ne kadar muntazam bir cevap verirsem vereyim örneğin 1000 kelimelik bir cevaptan aklında sadece 5 kelime kalmışsa ve bunlar da maalesef bölük pörçük paragraflardansa ve sen ister istemez bu 5 kelimeyi bir şekilde yorumlarsın. Bu yorum kesinlikle yetersiz veya yanlış olacaktır. Eşyanın tabiatı budur. Eksik olan her şey de yanlış anlaşılmak durumundadır!

İkinci durum ise şudur: Sen Usta’ya bir soru sorarsın. Soru sormandaki amaç istediğin cevabı almaktır. Bir şekilde istediğin cevabı alırsan rahatlayacaksındır. Ama Usta kuvvetle muhtemel senin soruna senin arzuladığın cevabı vermeyecektir. Bu durumda sen cevabı kendi istediğin şekle getirmek için yorumlamaya başlarsın. Bu durumda da ustanın cevabını anlamanın imkanı yoktur!

Temel olarak bu iki gerekçe benim mesajlarımı ya da cevaplarımı neden farklı algıladığınızı gösteriyor!